Velkommen inn i Pollineringshagen

Film: Penelope Alida Larsen

Inn i hagen
Pollineringshagen er opptatt av biologisk mangfold, og har en helhetlig tanke rundt økologi, natur, mennesker og dyr.

Pollineringshagens filosofi

Pollineringshagen er en bedrift som tenker helhetlig rundt planter og pollinatorer. Vi legger til rette for artsmangfoldet, og vi ser verdien av å spille på lag med pollinatorer som bier, sommerfugler, møll og andre insekter.

Ved å optimalisere pollineringen vil dette igjen generere til økt avling for blant annet frukt, bær og grønnsaker, men også bedre kvaliteten på avlingen. Og det viktigste av alt gi både et økt biologisk og artsmangfold. Vi vil ikke miste flere insekter noe som helt konkret innebærer at vi må gjøre noen tiltak!
Vi jobber for å dyrke planter som har høyt innhold av pollen og nektar, og legge til rette for habitatene til insektene. Vi spiller på lag med pollinatorene, og samplanter pollinatorvennlige planter i for eksempel en grønnsakshage, stripebeplantning i bærhagen og frukthage, grønne lommer i urbant strøk etc. Da er man med på å skape gode vilkår for pollinatorene – samtidig som vi spiller på lag med naturen. Dette kan man gjøre i alt fra en liten hage til flere måls landbrukseiendom.

I Pollineringshagen kan vi tilby oppal på pollinatorvennlige planter. Vi sår alle plantene våre fra frø (helst økologiske), bruker ingen sprøytemidler og den overordnete tanken er å samarbeide med naturen.

 

Læringsplattform

Pollineringshagen skal også være en læringsplattform som sprer kunnskap, og som ønsker å samarbeide med mennesker, firma og andre interesseorganisasjoner som vil bidra i kampen for insektene. Vi arrangerer blant annet biesafari hvor besøkende kan lære om livet i bikuben, hvilke planter biene trekker på, og vi snakker om villbiene og de andre ville pollinatorene og hvordan birøkterens honningbier påvirker disse. Her skreddersyr vi opplegg ut fra om det er barnefamilie eller voksne som ønsker å besøke oss. Er det barn som skal på vandring i bigarden så tilpasser vi barnets nysgjerrige blikk og tar gjerne med forstørrelsesglasset ut til kubene for å studere biene. Vi lager også opplegg for voksne om de ønsker et dypdykk i bienes verden, og da vil vi også fokusere på hvor viktige jobb biene gjør i forhold til pollinering i landbruket og for blomster i både hage og eng.  Ann Kristine har lang erfaring innenfor undervisning for barn i kulturskolen og den kulturelle skolesekken og har drevet egen kunstskole tidligere.

Birøkt

Pollineringshagen er opptatt av biologisk mangfold, og har en helhetlig tanke rundt økologi, natur, mennesker og dyr. Det å drive birøkt er helt magisk. Biene lever sammen som sosiale insekter i store samfunn der de må samarbeide og alle er avhengige av hverandre. Våre loddne venner samler inn pollen og nektar – og pollinerer blomstene. Alt vevd sammen i et intrikat system, -og vi får høste honning! Skogens gull!
Pollineringshagen driver etter økologiske prinsipper og på sikt ønsker vi å oppnå en Debio godkjenning. Karanteneregler for bi-dronninger og andre krav gjør at vi ikke kan få det enda, men du kan være trygg på at våre bier får økologisk for og at det ikke blir drevet landbruk med sprøytemidler i nærområdet til våre kuber.
Honningbier vs solitære bier

Å drive birøkt innebærer og at vi har et ansvar for å ikke fordrive de ville pollinatorene. Vi prøver å analysere de aktuelle områdene hvor vi skal ha kuber slik at vi vet at her vil det være nok plantemangfold gjennom hele sesongen til både honningbier og solitære bier. Vi setter ikke ut kuber i sårbare områder hvor det kan være lite mat, tett med bikuber eller uberørt natur. Vill bier vs honningbier forskes stadig på, og vi har ikke alle svarene ennå derfor prøver vi og være bevisst denne problemstillingen – slik at vi er føre var! 

 

Lynghonning

Bikubene til Pollineringshagen står nå på Haganes/ Øygarden, midt i den beste lyngen. Vi finner store områder med røsslyng i dette område, og denne honningen har en kraftig og aromatisk smak. Mineralinnholdet i røsslyngen er 3-5 ganger høyere enn i sommerhonning. Fargen på røsslynghonning er gyllenbrun, og krystalliserer seg sakte.
I blomstene finnes det mye nektar og pollen, og er den siste planten biene trekker på i sesongen. Noen sesonger får vi også klokkelyng/ purpurlyng på Haganes. Den blomster i juli rett før røsslyngen, og man kan derfor høste klokkelyngtavler. Dette går for å være delikatesse.

 

 

 

 

Om Ann Kristine
Okologisk dyrket pollenkorn

Litt om meg!

Mitt navn er Ann Kristine Aanonsen
Jeg er både gartner og kunstner, og for mange høres det kanskje ut som en rar kombinasjon, men for meg handler begge yrkene om å skape. I begge yrkene kan man være kreativ, og man kan jobbe med form, farger og komposisjoner. Som kunstner har jeg jobbet mye i krysningspunktet mellom natur og kultur. Min masteroppgave på Kunsthøgskolen i Bergen i 2007 hadde tittelen «Villniss – å dikte min egen hage» et poetisk og symbolsk prosjekt som munnet ut i verket «Honningrommet».

Det er et verk man lukter og hører før man ser det. Lyden av summende bier bølger ut i rommet sammen med duften av bivoks og honning før man trer inn gjennom døren og inn i et rom hvor vegger og tak er bygget av honningtavler og kravlede bier kryper på veggene, projisert fra utsiden. Verket spiller på alle sansene til betrakteren, og det er jo nettopp det som skjer når vi beveger oss i naturen eller hagen. Sansene skjerpes!

Dette verket har alltid fulgt meg videre på min vei, og etter hvert har nysgjerrigheten min ført til at jeg selv måtte skaffe meg egne bier, og jobbe «hands on» med dem. Det er en forunderlig verden med alle disse små hårete vesener med spesialiserte oppgaver. I tillegg til at de lager utsøkt honning bygger de celler til yngel og mat som er sekskantformet som altså er den sterkeste byggestrukturen i naturen. Det er mye som er fascinerende med bier.

Plantene og hagen har både konkret og kunstnerisk sett vært veldig viktig for meg siden jeg var barn, og derfor endte jeg opp med å ta gartnerstudiet på Hjeltnes 2018-2020. Jeg har som vanlig mange prosjekter på gang og syns det er en fryd å jobbe med både planter og bier, og er veldig opptatt av biodiversitet og den mangfoldige hagen. Hjertesaken min er selvsagt pollinatorene, og da ikke bare honningbiene mine, men alle villbier, humler, fluer, sommerfugl, maur og andre insekter som bidrar til pollineringen.

Våre bestselgere
Pollineringshagen er opptatt av biologisk mangfold, og har en helhetlig tanke rundt økologi, natur, mennesker og dyr.