Honning og bier

Honning!

Hva er honning egentlig?

Ordet honning kommer fra germansk og betyr `gyllen´ og selv om den kommer i mange nyanser og varianter er den alltid nettopp gyllen eller gullgul.

Honning er en søt, tyktflytende væske som bier og humler fremstiller for å lagre i sine vokskaker som mat til dager med dårlig og kaldt vær og selvsagt til vinterhalvåret når når tilgangen på mat utenfor kuben er dårlig . Biene samler nektar fra blomster og omdanner den på et magisk vis til honning i en prosess der de omdanner sukkeret i nektaren til andre sukkerarter og tilsetter sitt eget kjertelsekret. Og tenk at det bare er biene som kan lage honning. De er dobbeltarbeidende ved at de både lager honning og pollinerer. Det er imponerende!

Honningen kommer i flere variasjoner fra lyst til mørkt, og med ulike smaker og aromaer. Dette har sammenheng med hva slags nektar biene tar med seg til kuben. Ved kysten her på Vestlandet er det røsslyngen som dominerer slik at der vi har kubene våre i Øygarden får vi lynghonning. Hvert lokalområde har sin helt egen smak av den lokale floraen, og om du ønsker å smake på lynghonningen vår fra Haganes kan du bestille her! Kortreist og veldig godt!